Slussen

  • Extra Special Bitter
  • Oktantal: 5.2%vol.
Slussen
Köp nu

"It is the end of an era...
Between cold waters, in times of change
No room for an urban outcast
No room for the strange
The sluice now belongs to future past."

Slussen
Köp nu

Bakgrundshistorien

På 1930-talet anlitades en grupp arkitekter och ingenjörer för att skapa en verkligt innovativ lösning med en så kallad "klöverkorsning" för slussen på Södermalm.

Deras moderna konstruktioner ifrågasattes av en del konservativa röster men hyllades samtidigt av internationella arkitekter, som Le Courbisier, som skrev: "Vous avez fait, vous, à Stockholm, la première grande oeuvre des temps modernes: le croisement de la Slusse! Il semblait que tout devait suivre, à cette Echelle. Ne desespérez pas. Continuez, prosposez, combattez..." (Ni har skapat, ni i Stockholm, den moderna tidens första stora verk: korsningen vid Slussen! Fullfölj arbetet i denna skala. Misströsta inte. Fortsätt, kom med förslag, kämpa på...)

Som grädde på moset kläddes denna funktionalismens prinsessa i kakel från anrika Upsala Ekeby och sålunda, på ett "My fair Lady"-aktigt vis, förvandlades den enkla blomsterflickan till en accepterad socitetsdam.

Snart blev Slussen en given bit av det pussel som bildar Södermalms siluett. Ett ställe så ikoniskt att till och med reklamskyltarna i neon ses med blida ögon i någon slags förlåtande popkonst-inramning.

Det finstilta

Med denna bryggd vill vi hylla minnet av Slussen, som snart skall rivas och få en ny skepnad. I Slussen förenas Mälarens sötvatten med Östersjöns saltvatten och Södermalm länkas samman med Gamla Stan.

Etiketten föreställer ett fotokollage av följande: Rysstorget, Gula Gången, Katarinahissen, Stomatolskylten, och tunnelbanans klassiska "T"-skylt.

Kompositionen är influerad av Simon Larbalestiers fotokonst där utsökta toner och intrikata, smutsiga texturer står i kontrast mot de raka linjerna.

Logotypens typsnitt kommer från den utpressningsbrev-aktiga logotypen på Sex Pistols singel "God Save The Queen" [1977] av Jamie Reid, som har perfekt fångar Slussenkänslan.

Smakprofil

Extra Special Bitter med gyllene färg och kuddlik skumkrona. Den här utmärkt humlearom med en uppfriskande och välbalanserad smak. Naturligt kolsyrad genom alejästbryggning. En öl för gamla minnens skull.

Formel

Malt: Munich, Vienna, Carahell och Melanoidin

Bitterhumle: Northern Brewer

Aromhumle: Styrian Goldings Bobek

Torrhumling: Cascade och Amarillo

IBU: 40

Tillgänglighet

Tillgänglig

Tillbaka till Gasölines