Wovoka

  • Imperial India Pale Ale
  • Oktantal: 8.0%vol.
Wovoka

"The solar eclipse sets in as the vision takes form
Feathers and rattles, cedar boughs, pine twigs and drums
Golden eagle, jackrabbit and deer spirits
through the tobacco smoke
Wood guardians recall the mystic circle of life and soul
Spirits, spirits dance with you
You close your eyes when you hear the wolves
Let your spirit rise and fly
Embrace the ghosts and live as one."

Wovoka

Bakgrundshistorien

Med denna etikett vill vi bilda en esteisk väv av spöken, livet efter detta, religiös förföljelse och människans onda handlingar.

Trots att den huvudkaraktären på denna hyllnings-Imperial IPA är indianen Wovoka, som levde mellan 1856-1932, så är religiös förföljelse mer angeläget än någonsin.

Under en solförmörkelse den första januari 1889 hade Wovoka en uppenbarelse av The Ghost Dance, spökdansen. Syftet med denna dans var att återförena de levande med sina döda förfäders själar och på detta vis skapa fred och framgång för Northern Paiute-folket. Men verkligheten blev en annan. Efter den ökända massakern vid Wounded Knee gick de flesta av rörelsens anhängare under. Vi kan blott hoppas att de nu vistas i de sälla jaktmarkerna.

Med denna bryggd vill vi i all ödmjukhet hylla Wovoka och hans gelikar, samt ha i åtanke att inget är nytt under solen. Vi vill sålunda beträda vår jord varsamt och lämna efter oss ett enkelt arv; låt Wovoka påminna dig om att det förflutna är levande.

Det finstilta

Denna Imperial IPA är en hyllning till Wovoka [c.1856 -1932], även känd som Jack Wilson, Northern Paiutes religiösa ledare, som grundade Ghost Dance-rörelsen.

Etiketten fångar de nordvästamerikanska indianernas bildspråk och anda, i synnerhet Northen Paiutesfolket

Wovoka är framställd som huvudkaraktären, den store shamanen, som leder spökdansen runt den heliga totempålen. Denna spökdans är inspirerad av dödsdansscenen från filmen Det sjunde inseglet [1957] av Ingmar Bergman [1918-2007] samt en allegori av Valborgsmässoafton (Walpurgisnacht) [30 April-1 May].

Överst ser vi den vision av spökdansen Wovoka hade under solförmörkelsen den första januari 1889, vilket belyser den magiska och mystiska scenen.

Typiska kännetecken för ritualerna i Great Basin är fjädrar och skallerormar. Skelett och andar av gyllene örnar, hjort, mulåsna och åsnehare stiger upp från spökstenens rök.

Kompositionen draperas elegant kring Aubrey Beardsleys [1872-1898] estetik.

Logotypens teckensnitt härrör från albumet Sunshine Superman [1966] av Donovan.

Smakprofil

Vår Imperial IPA är koppar som en förmörkelse med fyllig skumkrona, likt ett tjockt, vitt moln på en blå himmel. Smaken hemsöks av en framträdande cederaktig humlesmak som ackompanjeras av shamanska antydningar av saftig maltighet. En spöklik och inbjudande ritual.

Formel

Malt: Munich 15, Vienna malt, Biscuit malt, Cara Gold 120 och Special B

Bitterhumle: Colombus och Chinook

Aromhumle: Centennial

Torrhumling: Cascade, Chinook, Centennial och Simcoe

IBU: 120

Tillgänglighet

Slutsåld

Tillbaka till Gasölines